Mijn eerste blog! Welkom.
Voor mij was Senioriteit een woord zonder inhoud. Ik neem jullie mee op mijn ‘Senior’ ontdekkingsreis, die vier jaar geleden begon. Wat is de betekenis van dit woord, volgens het woordenboek? Wat is de kracht van Senioriteit? Hoe geef ik het woord Senioriteit betekenis in mijn werkzame leven?

Wat is Senioriteit ?

In het WikiWoordenboek vind ik de volgende omschrijving van Senioriteit:
1 anciënniteit
2 door levens- en werkervaring verworven overwicht
Overwicht. Een mooi woord. Een woord dat suggereert: er is iets meer dan er eerst was, waardoor ‘overwicht’ ontstaat. Wat is dat dan, dat overwicht? Ik zoek en vind informatie over senioriteit van Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch personeelsmanagement bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat is de kracht van Senioriteit?

Op de website over duurzame inzetbaarheid staat een samenvatting van het verhaal dat Beatrice van der Heijden hield op een congres over dit onderwerp. Haar motto is: je weet meer als je ouder bent, dus je kunt meer.
Doorleefde ervaringen
“Je herkent die situaties sneller. En dat geeft je het vertrouwen dat je er wel uit zult komen.”
Coping-strategieën bij werkstress
“Je weet meer, je kunt betere oplossingen bedenken hoe daarmee om te gaan. Want je kunt mensen beter inschatten, je kunt sneller hun sterktes en zwaktes onderkennen, je kunt makkelijker schakelen tussen taken, makkelijker prioriteren.”.

Hoe komt Senioriteit in mijn leven?

Rond mijn 57e levensjaar stel ik mezelf de vraag: wat wil ik nog in mijn werkzame bestaan? De afgelopen 12 jaar ben ik met plezier eindverantwoordelijke geweest in een mooie organisatie voor kinderopvang. 30 Jaar leven als werknemer. En opeens merk ik: het is mooi geweest. Wat is mooi geweest? Ik weet het niet.

Die ervaring zet me in beweging. Ik ga een loopbaan traject volgen bij het ITIP, ik ga reflecteren. Wat wil ik nog echt de komende periode? Ik vind het heerlijk om na 30 jaar werken, te fantaseren over waar ik zin in heb, wat het beste bij mij klopt. Roel Wink, begeleider van het ITIP, geeft mij twee belangrijke adviezen.
“Neem echt de tijd en de stilte om te bedenken en te doorleven wat je wil.”
“Denk na over hoe je je senioriteit gaat invullen.”
Senioriteit; een nieuw woord voor mij. Mijn Senioriteit invullen?! Hoe? Geen idee. Aan het werk!

Stilte maakt alles zichtbaar

Ik stop met werken. Het is stil, leeg. Ik zit in de WW. En nu? Ik weet het niet. Wat kan ik nou echt? Wat wil ik? Kan ik wel wat? En wat dan?
Ik ga het aan.
Het mag er allemaal zijn. Mijn vragen, mijn onzekerheden. De stilte maakt alles zichtbaar.
Ik loop in mijn eentje van Nijmegen naar Groesbeek, door de bossen.
Ik heb tijd om veel bij mijn vader te zijn, tijdens zijn ziekte en zijn afscheid van het leven. Dat is een groot cadeau.
Ik ontmoet bij het UWV andere leeftijds-lotgenoten; een internationale vrachtwagen-chauffeur, een gastvrouw in de zorg, een oververmoeide bouwvakker. Tsjonge, wat ben ik rijk met mijn achtergrond, ervaring en opleiding.
Ik stap op mensen af, die ik interessant vind, of niet. Syrische bewoners van Heumensoord komen bij ons eten.
Ik ga wandelen met een vriendin, die net zo oud is als mijn moeder zou zijn en hoor over haar invulling van senioriteit, toen zij 60 was.

Ook ben ik redacteur geworden van Wijkblad Brakkenstein. Een mooie en intensieve activiteit. Met zes zeer verschillende mensen, hebben wij het Wijkblad nieuw leven ingeblazen. We maken een mooi blad over onze prachtige wijk. Dit geeft me veel voldoening. Ik merk wat ik goed kan en dat wat ik doe ‘ertoe doet’.
Mijn besluit wordt steeds duidelijker. Ik ga voor mezelf beginnen.

Hoe geef ik betekenis aan mijn Senioriteit?

Mijn eerste opdracht komt op mijn pad. Juist nu, nu ik me realiseer dat ik mijn dagen zonder betaald werk op een zinvolle manier invul.
Binnen 15 Integrale Kind Centra werk ik aan de integratie van opvang en onderwijs. Het is geen eenvoudige opdracht. Ik vind het spannend en ga aan de slag. Mensen én de organisatie komen in beweging. Ik merk dat mensen blij zijn met mijn inbreng en met wie ik ben. Sommigen niet, en dat is ook goed. Ik leer nieuwe dingen en kom interessante en leuke mensen tegen. Ik laat me niet snel gek maken en mijn nieuwe rol bevalt me goed. Gedurende twee of drie dagen werk ik buitenshuis, de rest thuis. Ik rijd buiten de spits het land door en beleef mijn vrijheid. Ik maak een mooie website, samen met twee enthousiaste beeldmakers en websitebouwers. Ik heb tijd om mijn bijdrage aan het wijkblad voort te zetten.
Wat een heerlijke manier om mijn Senioriteit in te vullen. Ik heb een nieuwe, uitdagende stap gezet en kijk, als 61 jarige, vol verwachting uit naar wat er nog op mijn pad komt.  Herken je er iets van voor jezelf of voor wie dan ook: leuk als je deze pagina deelt!